Misschien ken je de verhalen wel over de vuilnismannen van New York. Zij hebben ooit een keer gestaakt en de stad was in rep en roer. Overal lagen bergen met afval. In deze Metropool zijn ze nergens zonder hun vuilnismannen. Dus na een dag staken kregen ze meteen loonsverhoging. Inmiddels verdient een vuilnisman in New York net zoveel als een arts.

Een aanbesteding

Wij zijn echt nergens zonder onze schoonmakers. Maar toch heb je als bedrijf te maken met budgetten, regels, eisen en wetgeving. Er wordt daarom veel gebruik gemaakt van aanbestedingen. Bij Social Facility schrijven we daar al regelmatig over, maar wat is het nou eigenlijk?

De procedure

Als opdrachtgever wil je een contract afsluiten met een schoonmaakbedrijf. Dit is een externe partij. Een aanbesteding is de procedure waarbij eerlijke concurrentie wordt aangemoedigd. Op deze manier krijgen verschillende schoonmaakbedrijven de kans om hun diensten aan te bieden.

Voordelen aanbesteding

Een groot voordeel hiervan is de transparantie van zo’n proces. Je zorgt dat er tijdens het selecteren gelijke kansen zijn voor elke leverancier. Doordat ze op dezelfde manier worden behandeld krijgen ze allemaal ook dezelfde kansen om zich te bewijzen:

  • Op kwaliteit
  • Ervaring
  • En prijs

De prijs

De prijs is wettelijk verplicht om mee te nemen in een aanbesteding. Bij Social Facility houden we dit component laag. Zo rond de dertig procent, maar het liefste nog lager. Of we nemen de prijs pas mee in een later stadium. Dan controleren we van te voren alleen op kwaliteit. En pas in een daaropvolgende ronde kijken we naar de prijs.

En de kwaliteit

Des te belangrijker zijn de eisen aan de kwaliteit. Opdrachtgevers hebben hierover vaak specifieke wensen. Dit is voor elke organisatie weer anders. Een laboratorium bijvoorbeeld heeft met hele andere regels te maken dan een zorginstelling of een basisschool. Er wordt dus gekeken naar de expertise van het schoonmaakbedrijf en of deze goed aansluit bij de eisen die de opdrachtgever stelt. Vaak hebben ze ook certificaten waarbij ze dit aan kunnen tonen. Wat hun betrouwbaarheid bij de opdrachtgever doet stijgen.

Mens en milieu

Duurzaamheid, in de breedste zin van het woord, is een maatschappelijk thema geworden waar ook wij veel waarde aan hechten. Dit item nemen we altijd mee binnen een aanbesteding. Stimuleert een schoonmaakleverancier het milieu? Hoe gaat het om met sociale duurzaamheid? Zijn ze goed voor hun medewerkers én de natuur?

Er zijn heel veel voordelen aan een aanbesteding in de schoonmaak. Als je er nooit eerder gebruik van hebt gemaakt, is het nu een mooi moment om het te overwegen. Of loopt het contract met je huidige leverancier bijna af? Dan kun je nu alvast nadenken over de toekomst. Met een nieuwe aanbesteding zorg je dat je altijd een schoonmaakbedrijf hebt die bij jouw bedrijf én de huidige ontwikkelingen in de maatschappij past.

Máár het kan soms ook heel anders. Nieuwsgierig? Houd onze blogs en LinkedIn pagina dan goed in de gaten. Volgende keer meer hierover.

Neem contact op met Leon als een nieuwe aanbesteding in de schoonmaak precies is wat je nodig hebt:  

Leon@socialfacility.nl | 06 39 32 98 45 | www.socialfacility.nl

× Hoe kan ik je helpen?