Genmab

Nathalie Starink

Director Facility Operations & Real Estate Management

“Het is heel goed geweest om Leon hierbij te betrekken.

Als persoon, als bedrijf, maar vooral als specialist.”

Hoe vond je het traject met Social Facility?

Het werken met Leon heb ik als zeer prettig ervaren. Hij is echt een specialist in dit vakgebied. Daarmee bedoel ik zowel schoonmaak, tezamen met het aanbesteden. Een inkooptraject als deze doen we bij Genmab niet met grote regelmaat. We waren op zoek naar een uitbreiding op ons huidige contract. Omdat er een nieuw pand wordt geopend, leek ons dat een mooi moment om de markt opnieuw te toetsen. Zijn onze prijzen nog marktconform? Hebben we nog de juiste leverancier? Het is heel goed geweest om Leon hierbij te betrekken. Als persoon, als bedrijf, maar vooral als specialist.

De start

Ik dacht dan ook meteen aan Leon toen we voor deze opgave kwamen te staan. Ik heb nooit eerder op deze manier met hem gewerkt. Maar ik had wel een groot vertrouwen in hem. Daarnaast zochten we iemand die bij ons bedrijf past.

Sterke band

Er was al snel een groot vertrouwen in elkaar. Dat als er een probleem zou zijn, wij het samen wel op zouden lossen. Bij Genmab en Merus heerst namelijk een familiecultuur. Waarin we op zoek zijn naar een relatie voor de lange termijn.

De markt opbouwen

Het belangrijkste was dat er nooit gedoe mag zijn over schoon. En dat we een prettige samenwerking willen, het liefst voor de lange termijn. Leon heeft begrip voor de markt. De manier waarop hij zaken doet past bij ons. Hij gaat niet voor het laagste prijscontract, hij wil de branche juist opbouwen. Zeker nu de arbeidsmarkt zo lastig is. Wij willen mensen helpen en, bij voorkeur, fulltime banen aanbieden. Leon is iemand die dit snapt en hier naar handelt.

Ingewikkelde kwestie

Schoonmaak vind ik een van de moeilijkste onderwerpen. Het valt alleen op als iets niet schoon is, een soort van klachtenmanagement. Hier wil ik met de leverancier niet over in conclaaf. Schoon is schoon. Daar moet dan ook een leidinggevende op zitten, die dat begrijpt en dat ziet. Hij gaat dan in overleg met zijn personeel en regelt dat het in orde komt. Zeker in een laboratorium wil je daar geen gesprekken over hoeven voeren.

 

“Hij gaat niet voor het laagste contract, hij wil de branche juist opbouwen.”

“Er was al snel een groot vertrouwen in elkaar.

Dat als er een probleem zou zijn, wij het samen wel op zouden lossen.”

Het grootste belang voor ons, zijn de mensen. Als wij goed voor ze zorgen, zorgen zij goed voor ons. Ze zijn onze collega’s. Die culturen moeten bij elkaar aansluiten. Leon heeft hier een grote bijdrage in geleverd.

Leon nam veel uit handen:

  • De hele administratie rondom deze aanbesteding werd verzorgd door Leon. Hij heeft het meeste geschreven. Ik hoefde het alleen te reviewen en aan te vullen. Dat kostte veel minder tijd voor mij, dan als ik zelf het document moest schrijven.
  • Hij hield contact met alle leveranciers. Ik hoefde alleen maar de nodige gegevens aan te leveren. Vervolgens stuurde hij het uit naar de markt. Eigenlijk deed hij alle communicatie die bij het inkooptraject kwam kijken.
  • De financiën bracht hij in kaart.

Lokale arbeidsmarkt

Voor ons was het heel belangrijk dat de leveranciers kennis hadden van het schoonmaken van laboratoria. Ook moesten de bedrijven in de buurt gevestigd zitten. We vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de lokale arbeidsmarkt.

De financiën

Omdat het financiële stuk heel complex is bij schoonmaak, was ik blij dat Leon dit voor ons deed. Ik heb die specialisatie niet. Leon weet precies wat hij daarvoor nodig heeft. Wat een heel stuk sneller en efficiënter werkt. Het uitzoeken, de communicatie, de verschillen bekijken. Het is heel fijn dat Leon dit uit handen nam.

Staat bij met raad

Hij geeft ons ook adviezen. Die zijn zo professioneel. Hij houdt altijd in het vizier wat goed is voor de opdrachtgever én wat goed is voor de opdrachtnemer. Hij draagt echt bij aan een gezonde markt.

Eerlijk en kritisch

Ook corrigeerde hij ons soms. Dan liet hij zien waar we op moesten letten. Dat we niet alleen in voordeel van ons als opdrachtgever moesten kijken, maar ook naar de leveranciers en zijn personeel. Hij maakte ons bewust van de gevolgen van bepaalde keuzes.

Kleine verandering

Onderweg hebben we een goede planning neergezet en zijn we niet op verbeteringen gestuit. Achteraf is er één punt van aandacht voor de volgende keer. We vroegen aan de schoonmaakbedrijven wat zij zien als belangrijkste risico voor de opdrachtgever. Wij zagen zelf namelijk veel risico’s bij het werken in een laboratorium. Naalden, chemicaliën, bloed, etc. Eén schoonmaakbedrijf is hier niet op ingegaan. En dat kregen ze als minpunt terug. Alleen wat wij niet hebben gedaan, in deze casuïstiek, was ons verplaatsen in de bedrijven zelf. Zij zagen dit namelijk totaal niet als risico, omdat ze hierin zijn gespecialiseerd en getraind. Zij hadden hele andere scenario’s voor ogen. Voor de volgende keer kan er beter een verwachtingsrisico gemaakt worden. Vragen hoe het bedrijf dit ziet. Is het voor hun een risico of niet? Een hele specifieke uitvraag dus. En deze toetsen bij het schoonmaakbedrijf.

“Leon houdt altijd in het vizier wat goed is voor de opdrachtgever én wat goed is voor de opdrachtnemer. Hij draagt echt bij aan een gezonde markt.”

Wil jij ook zo’n fijne samenwerking?

× Hoe kan ik je helpen?