De schoonmaakbranche wordt overspoeld met keurmerken. Overal hangen wel eisen aan. Het ene merk lijkt nog beter te zijn dan het andere. En elke keer komen er weer nieuwe bij. Wist je trouwens dat iedereen een keurmerk in de markt mag zetten? Daardoor zijn het er nu zoveel, dat ik me afvraag wat de waarde er nog van is:

 

 

 

 

 • Zo heb je bijvoorbeeld ‘Keurmerk Schoon’. Wat Schoonmaak Nederland stimuleert. Hiermee voldoe je aan de eisen die gesteld worden aan de dienstverlening, het personeel en de administratie.
 • Voor de tegenhanger van de grote branchevereniging is er het SIEV keurmerk 2.0. Daarin wordt herkenning, onderscheid, objectiviteit, kwaliteit en betrouwbaarheid nagestreefd.
 • SNA. Je toont aan dat jouw administratie betrouwbaar is.
 • EU Ecolabel gaat over milieuprestaties van producten en diensten.
 • Dan heb je nog Ecocert.
 • De ISO’s.
 • Verschillende soorten NEN keuringen.
 • En eigenlijk nog veel, veel meer.

 

 

 

 

Bij Social Facility houden we ons ook aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Dat is voor ons echt één van de belangrijkste. Toch kregen we daar laatst een opmerking over. Daardoor besteden we hier volgende maand een aparte blog aan. Dan lees je waar die opmerking precies over ging. En hoe wij over de code denken.

 

 

 

 

Waarom zijn er zoveel keurmerken in de schoonmaakbranche?

 

 

 

 

Terug naar de keurmerken. Want de branche ken ik als geen ander. De schoonmaakwereld is dan ook veel omvattend:

 

 

 

 

 • Er zijn verschillende soorten en manieren van schoonmaken.
 • Daardoor zijn er natuurlijk ook verschillende criteria.
 • Veel diverse organisaties en bedrijven hebben hier een eigen kijk op. Een school maak je nou eenmaal anders schoon dan een laboratorium.

 

 

 

 

Dat maakt dat er voor bijna elke eis of maatregel een keurmerk in het leven werd geroepen.

 

 

 

 

Keurmerken of certificaten zijn niet slecht, maar…

 

 

 

 

Er zijn hele goede en belangrijke keurmerken en certificaten. Zoals die van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Dit certificaat ontvang je meteen na het tekenen van de code. Daar kunnen we niet zonder, want het zorgt voor een veiligere werkomgeving. Meer transparantie. Of voor een (sociaal) duurzame wereld. Maar doordat er nu té veel keurmerken zijn valt de waarde van vele merken weg. Het is nu vaak volkomen onduidelijk wat er allemaal precies is. Het wordt daardoor minder serieus genomen.

 

 

 

 

Terug naar de basis

 

 

 

 

We zouden strengere eisen moeten stellen en de keurmerken terugdringen naar waar het echt om draait. Daardoor krijgt het zijn waarde terug en weten anderen ook waar ze aan toe zijn. De keurmerken die jij hanteert doen er weer toe. Dit betekent ook dat niet iedereen meer klakkeloos een keurmerk op kan zetten.

 

 

 

 

We nemen zelf de proef op de som:

 

 

 

 

Vanaf vandaag heeft Social Facility het keurmerk WC-Oké in het leven geroepen. Voor dit label krijg jij als bedrijf een sticker. Deze plak je op de voordeur van jouw pand. En daarmee toon jij aan dat jouw wc voldoet aan de hygiëne basisregels van het RIVM.

 

 

 

 

Wil jij graag zo’n sticker? Zodat iedereen die het gebouw binnenkomt opgelucht denkt: “hier zit ik tenminste rustig en schoon”. Dan kun je die nu bestellen bij Leon. De opbrengst gaat naar het goede doel: 

 

 

× Hoe kan ik je helpen?